• Vertrouw op jezelf en luister naar je hart.

  • Zonder je af en toe af van de drukte van de wereld.

  • Niets moet en doe vooral niets overhaast.

  • In iedere mens zit iets goeds, probeer dat te vinden.

  • Kleine dingen verdienen dezelfde aandacht als grote dingen.

  • Doe niets als je onrustig bent, neem even tijd voor jezelf.

Inspirators

Het initiatief voor deze website ontstond tijdens een gesprek dat ik had met mijn zoon Harro van de Beek en een van zijn vrienden Jacques Stoop. Ik vertelde hen van de filmpjes die ik aan het maken was n.a.v. mijn boek 'Heilige aandacht'. Harro kwam met het idee om hier een mobiele app voor te maken. Dat was een brug te ver, maar Jacques, die ik met behulp van een van de filmpjes de beginselen van het mediteren bijbracht, was zo enthousiast dat hij aanbood om een website voor deze meditatiefilmpjes te maken. 

Lees verder...

De oorsprong van veel meditaties op deze website is dus al heel oud. In de 16e eeuw schreef Franciscus van Sales een boek met als titel: Inleiding tot het devote leven. Dit boek bevatte oefeningen die de mens konden helpen zich niet mee te laten slepen door het wereldse leven. Macht, materie en verlangens veroorzaakten volgens hem alleen maar onrust. Stilte en aandacht daarentegen bracht de mens weer terug naar zichzelf, naar zijn hart.Toen ik dit boek in 2011 las, werd het van binnen steeds stiller in mij. Bovendien merkte ik dat ik alles veel aandachtiger ging doen. Het deed mij sterk denken aan Mindfulness, een meditatietechniek die in deze tijd opmars maakt en haar oorsprong vindt in het Boeddhisme. Ik besefte daardoor dat de onderwerpen die Franciscus aansneed universeel en bruikbaar zijn voor iedereen, ongeacht geloof, levensbeschouwing of levensovertuiging.

Het zette mij aan tot een hertaling van zijn boek. Zo ontstond het boek ‘Heilige aandacht’ dat in november 2013 door uitgeverij Berne op de markt werd gebracht. In dit boek volg ik het ‘devote spoor’ van Franciscus, met andere woorden ‘het spoor van God en de mens’. Ook al is deze uitgave heel toegankelijk, toch zal het vanwege de gelovige achtergrond niet iedereen aanspreken. Ik denk daarbij met name aan de jongere generatie, de twintigers en dertigers, waartoe ook mijn eigen kinderen behoren.

Daarom besloot ik een eenvoudige versie van het boek te maken en liet het aan verschillende jonge mensen lezen. Nieuwsgierige weerstand sloeg om in luisteren naar elkaar en zo sloegen we samen een brug tussen oude en nieuwe manieren van denken. Devotie bijvoorbeeld zou je kunnen zien als iets met volledige aandacht doen. Bidden is te vergelijken met je aandacht naar binnen brengen. Meditatie is zoiets als stil worden en rust in je hoofd brengen. Levensbeschouwing is hetzelfde als nadenken over waar je in je leven staat, wat voor jou belangrijk is. Geloven heeft te maken met echt op iemand durven vertrouwen.

Kortom: deze jonge mensen inspireerden mij tot het maken van de meditatiefilmpjes voor deze website op een manier die helemaal past in onze digitale wereld.

En de website zelf? Die is gemaakt door Graaggoedonline.nl en gesponsord door Visionears.nl. Enthousiaste jonge mensen met aandacht voor elkaar en passie voor vormgeving.

Wil je meer weten over mij? Kijk dan op www.francienvandebeek.nl.